INSTAinterview // Ivana: Online aktivizam najbrži je način za prenošenje poruka mladima

Mladi diljem Hrvatske sve više se uključuju u institucionalnu kampanju Europskog parlamenta - #ovajputglasam kojom se želi potaknuti građane na izlazak na izbore u svibnju iduće godine. Nakon pozitivnih iskustava aktivista, ovoga puta u izdanju Instagram intervjua razgovarali smo s Ivanom Špiranec.

Reci nam zašto si se uključila u kampanju #ovajputglasam?

Želja mi je da što više mladih proširi svoje znanje o EU i izađe na izbore jer je to njihova budućnost o kojoj se odlučuje. 

 

Do kojih tema je tebi najviše stalo u nadolazećim izborima?

Nezaposlenosti, mogućnosti slobodnog kretanja/studiranja i življenja u drugim zemljama članicama te pitanje migracija.

 

Zašto misliš da je online aktivizam bitan?

Danas smo svi stalno online, to je sigurno najbrži način za prenijeti poruke i bitne informacije velikom broju ljudi, pogotovo mladima.

 

Koji su tvoji budući planovi vezani uz kampanju #ovajputglasam? Kako planiraš nastaviti svoj aktivizam?

Namjeravam i dalje pisati objave po društvenim mrežama, javiti se lokalnim novinama, ali i pisati u međunarodnim grupama čiji sam član zahvaljujući razmjeni. Mislim da ću osobnim uspjehom smatrati ako uspijem promijeniti mišljenje o EU i izborima barem dvoje ljudi koji početno imaju negativan stav. 

 

Besplatna registracija na platformi ovajputglasam.eu, među ostalim, omogućuje:

• Redovito primanje informacija o temama koje sami odaberete, a o kojima se odlučuje i na razini Europske unije (primjerice: zaštita okoliša, mobilnost, kvaliteta hrane, Erasmus+)

• Sudjelovanje u lokalnim aktivnostima Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj vezanim uz #ovajputglasam kampanju

• Pokretanje mini-kampanje u vašom okruženju pod geslom “Ovaj put glasam zbog…” oko tema koje su za vas prioriteti na europskim izborima, uz podršku Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

I mala i velika uključenost su dobrodošle. Pridružite se događanjima po cijeloj Hrvatskoj ili nam se javite kako biste svoje događanje objavili na ovim stranicama. Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj stoji na raspolaganju za sva pitanja.

Aktivirati se možete i preko interneta, jednostavno podijelite sadržaj sa ovajputglasam.eu stranice, ili Instagrama i Twittera. Koristite oznaku #ovajputglasam.

Više ideja o tome kako se uključiti možete pročitati ovdje.