Krapina: Naša aktivistica Doroteja organizirala je predstavljanje kampanje ovajputglasam.eu

Sve više građana u Hrvatskoj odlučuje se angažirati u kampanji i na taj način motivirati što više ljudi da izađu na glasanje. Doroteja je jedna od naših aktivistica koja se odlučila organizirati događanje u svom gradu kako bi predstavila kampanju ovajputglasam.eu. 

Što te potaknulo na organiziranje EU kviza i promoviranje ovajputglasam.eu kampanje?

U srijedu, 19. prosinca sam u Srednjoj školi Krapina predstavila kampanju „Ovaj put glasam“. Odabrala sam svoju bivšu srednju školu zbog toga što su učenici i mentori ove škole već godinama aktivni na natječajima Europskog parlamenta, putem kojih sam i sama imala priliku posjetiti Strasbourg. Profesori iz godine u godinu nastoje sve više iskoristiti razne mogućnosti koje se pružaju te upoznati mlade ljude s prednostima Europe i potaknuti ih da budu aktivni u zajednici. S istim ciljem sam i ja krenula u predstavljanje kampanje za predstojeće izbore.

Koga je predstavljanje kampanje u Krapini privuklo?

Bila sam iznenađena zainteresiranošću učenika završnih razreda gimnazijskih i strukovnih smjerova te pažnjom s kojom su oni i njihovi kolege, mladi ambasadori Europskog parlamenta, slušali moje izlaganje. Većina njih će postati punoljetna tijekom ove godine te će njihovi prvi izbori biti upravo izbori za EU parlament 2019. godine.

Kako si organizirala predstavljanje i koje sve sadržaje si uključila?

Izlaganje sam  započela prezentacijom o trenutnom stanju u Europi, o zainteresiranosti i upućenosti mladih u izbore te statističkim podacima o zadnjim izborima. Nakon kratke diskusije o tome, organizirala sam nagradni EU kviz koji se sastojao od desetak općenitih pitanja o EU, kao što je osnivanje, institucije te o našim europarlamentarcima. Učenici su pokazali zavidno znanje, a najbrži od njih su osvojili prigodne nagrade. Dio učenika, na moje iznenađenje je već bio uključen u kampanju. Oni koji do sada nisu bili upoznati s kampanjom, zainteresirali su se te su mi postavili pitanja i odlučili pratiti izbore. Većina njih će izaći na birališta u svibnju 2019. godine.

Smatraš li da je predstavljanje kampanje bilo uspješno?

Predstavljanje je bilo veoma uspješno jer je ispunjen cilj naše ovajputglasam.eu kampanje – privukli smo mlade ljude koji žele sudjelovati u društvenom životu, prepuni su zanimljivih ideja te su odlučili biti odgovorni građani, dobri Europljani, podržati kampanju i ovaj put ipak glasati!

I mala i velika uključenost su dobrodošle. Pridružite se događanjima po cijeloj Hrvatskoj ili nam se javite kako biste svoje događanje objavili na ovim stranicama. Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj stoji na raspolaganju za sva pitanja.

Aktivirati se možete i preko interneta, jednostavno podijelite sadržaj sa ovajputglasam.eu stranice, ili Instagrama i Twittera. Koristite oznaku #ovajputglasam.

Više ideja o tome kako se uključiti možete pročitati ovdje.